Elektrokardioverzija

elektrokardioverzija aritmije kbcsmElektrokardioverzija, često zvana kardioverzijom, je procedura kojom se tretira abnormalni i brzi srčani ritam (srčana aritmija). Najčešće tretirana aritmija na ovaj način je atrijska fibrilacija. Druge srčane aritmije koja se tretiraju na ovaj način su neke kružne supraventrikulske aritmije, kao undulacija atrija, te ventrikulska tahikardija. Za vrijeme elektrokardiovezije u kontroliranim uvjetima se isporučuje električni „šok“ preko prsnog koša kako bi se povratio normalni srčani ritam.

Kako djeluje elektrokardioverzija? Elektrokardioverzija uključuje isporuku električnog „šoka“ preko prsnog koša pacijenta do srčanog mišića kako bi se prekinulo kruženje tahikardije i dozvolilo buđenje normalnog fiziološkog ritma srca.

Kako se izvodi elektrokardioverzija? Električna kardioverzija izvodi se u posebno opremljenoj prostoriji (intenzivna jedinica, odjel) gdje se pacijentu monitorira srčani ritam, krvni tlak, disanje i razina kisika u krvi (saturacija). Kako bi isporuka električnog šoka bila bolna za pacijenta koji je budan, procedura se izvodi u kratkotrajnoj općoj anesteziji, tako da ne osjeća elektrošok, niti se sjeća procedure. Nakon što je pacijent sediran/uspavan dvije elektrode se pozicioniraju na prsni koš koji je prije toga depiliran. Jedna elektroda se smješta s desne strane prsne kosti, a druga elektroda s lijeve strane otprilike iznad srca. Nakon toga se isporučuje kontrolirani elektrošok između dvije elektrode kako bi se prekinuo abnormalni srčani ritam. Količinu energije određuje liječnik ovisno o aritmiji, a pritom ako je prvi pokušaj neuspješan, elektrošok se može ponavljati s većim energijama. Nakon što je pacijent sediran/uspavan, sama elektrokardioverzija traje nekoliko sekundi, a vrijeme potrebno da se pacijent nakon toga razbudi je otprilike 5 do 10 minuta.

Elektrokardioverzija kod pacijenata s ugrađenim elektrostimulatorom srca ili implantabilnim kardioverter-defibrilatorom (ICD). Kod pacijenata koji imaju ugrađeni elektrostimulator srca ili ICD potreban je određeni oprez. Kardioverzija može poremetiti rad elektrostimulatora ili ICD-a, može oštetiti kućište elektrostimulatora, elektrode ili srčano tkivo. Kako bi se smanjio rizik, elektrode vanjskog defibrilatora potrebno je postaviti najmanje 12 cm od ugrađenog uređaja ili najčešće postaviti elektrode na sredinu prsne kosti i na leđa između lopatica (tzv. antero-posteriorna pozicija). Prije i nakon elektrokardioverzije potrebno je testirani ugradbeni uređaj kako bi se uvjerili u njegov ispravni rad.

Postupak nakon elektrokardioverzije. Nakon elektrokardioverzije pacijent se monitorira nekoliko sati, te ako se ne planira dodatna medicinska obrada (hospitalizacija) može se otpustiti kući. Preporuka je da se pacijent otpušta u pratnji rodbine ili prijatelja. Pacijent koji je podvrgnut sedaciji prilikom elektrokardioverzije ne smije upravljati vozilom 24 sata zbog nuspojava anestezije. Neki pacijenti mogu imati iritaciju kože na mjestu prianjanja elektrodi za kardioverziju, pa se preporuča kožu tretirati umirujućim kremama kako bi se umanjila iritacija.

Elektrokardioverzija u trudnoći. Elektrokardioverzija se može izvoditi za vrijeme trudnoće bez utjecaja na srčani ritam fetusa. Preporuka je ipak da se monitorira srčani ritam fetusa za vrijeme procedure.