Srčana resinkronizacijska terapija (CRT)

crt aritmije kbcsmSrčana resinkronizacijska terapija (engl. Cardiac resynchronization therapy – CRT) je zahvat kojim se liječe neke vrste srčanog zatajivanja. Srčano zatajivanje je stanje kada srce ne istiskuje („punpa“) dovoljno krvi.

Kada srce pumpa krv, lijeva i desna klijetka trebale bi to činiti u isto vrijeme (sinkrono). Kod nekih pacijenata sa srčanim zatajivanjem lijeva klijetka ne istiskuje krv  u isto vrijeme  i na taj način se srčano zatajivanje dodatno pogoršava.

CRT je poseban uređaj još poznat pod nazivom biventrikulski elektrostimulator.  Ovaj uređaj vrlo je sličan srčanom elektrostimulatoru s dvije elektrode, s dodatnom trećom elektrodom koja stimulira lijevu klijetku. CRT poput klasičnog elektrostimulatora šalje električne impulse i na taj način sinkronizira rad lijeve i desne klijetke (ventrikula). Ovim načinom moguće je umanjiti simptome pacijenata sa srčanim zatajivanjem.

CRT je uređaj vrlo sličan elektrostimulatoru srca i sastoji se od:

  • Generatora pulsa – metalno kučište, u kojem je hermetički zatvorena posebna baterija i mikroračunalo.
  • 3 elektrode od kojih je jedna smještena u desnoj pretklijetki, jedna u desnoj klijetki i jedna u lijevoj klijetki

Ugradnja srčane resinkronizacijske terapije

Postupak ugradnje je isti kao i kod ugradnje trajnog elektrostimulatora srca, jedino što zbog zahtjevnosti treće elektrode, ugradnja traje nešto duže (vidi ugradnja trajnog elektrostimulatora srca).

Ovisno o vrsti srčanog oboljenja liječnici se mogu odlučiti za tzv. kombinirani uređaj. Taj kombinirani uređaj ima mogućnost biventrikulske stimulacije (srčane resinkronizacije) i mogućnost kardioverter – defibrilatora (ICD) (vidi implantabilni kardioverter defibrilator srca)

Video: Ugradnja srčane resinkronizacije u KBC Sestre milosrdnice.