O nama

kbcsm ep labPoštovani pacijenti, poštovani gosti,

Dobro došli na web stranice Centra za aritmije i elektrostimulciju srca Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu.

Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice (KBCSM) osnovan je 1846. godine i jedna je od najstarijih i najvećih zdravstvenih ustanova u Republici Hrvatskoj. U sklopu Odjela za unutarnje bolesti godine 1963. osnovan je odsjek kardiologije sa stacionarnim i polikliničkim djelom.

Danas zavod za kardiologiju svojim dijagnostičkim terapijskim metodama  je jedan od visoko specijaliziranih u Republici Hrvatskoj i Referentni je centar za aritmije i elektrofiziologiju srca Ministarstva zdravlja od 2008. godine.

referentni centar

Liječnici Centra za aritmije i elektrostimulaciju srca KBCSM imaju veliko iskustvo i stručnost u dijagnosticiranju i liječenju poremećaja srčanog ritma. Grana kardiologije po kojoj KBCSM prepoznat širom Republike Hrvatske je upravo elektrofiziologija. Više od 50% naših bolesnika dolazi izvan Zagrebačke županije. Elektrofiziologija najvećim djelom proučava i rješava tahikardne poremećaje ritma (različiti oblici tahikardija). Najčešći oblik je fibrilacija atrija (do 5% populacije mlađe od 60 godina te do 10% starijih od 70 godina), zatim kružne aritmije (oko 1% populacije mlađe od 40 godina). Naši bolesnici su mladi, radno aktivni ljudi prosječne životne dobi 30-tak godina. Navedene aritmije su rijetko po život opasne, ali u značajnoj mjeri smanjuju kvalitetu života, čine mlade bolesnike radno nesposobnim, zahtjevaju dugogodišnju antiaritmijsku terapiju koja je skupa, često neučinkovita uz brojne i opasne nuspojave. Radiofrekventna ablacija je metoda prvog izbora liječenja ovakvih poremećaja ritma u razvijenim zemljama, ima visok postotak uspješnosti (> 90%) te mali opisani broj komplikacija (< 1%).

Naši rezultati [do 31.12.2013]