Upute pacijentu pri elektrofiziološkom ispitivanju srca sa ili bez radiofrekventnom ablacijom

elektrofiziologija srca aritmije kbcsmPoštovani,

Zbog Vaših tegoba postavljena je indikacija za elektrofiziološkim ispitivanjem (EPS) sa ili bez radifrekventnom ablacijom srca (RFA).

Ovdje možete pročitati sve o elektrofiziološkom ispitivanju srca.

Ovdje možete pročitati sve o radiofrekventnoj ablaciji srca.

Prije zahvata

Nakon primitka u bolnicu obaviti ćete niz pretraga: vađenje krvi za laboratorij, snimanje EKG-a, snimanje rendgena srca i pluća, UZV srca i slično.

Dan prije zahvata dobiti ćete informirane pristanke koje ste dužni pročitati i potpisati ukoliko pristajete na zahvat.

Ovdje možete preuzeti i ispuniti pristanke za elektrofiziološko ispitivanje srca sa ili bez radiofrekventnom ablacijom.

Večer prije zahvata preporuča se tuširanje antiseptičkim sredstvom koje možete dobiti na odjelu na kojem ćete boraviti.

Priprema kože. Prethodno je potrebno depilirati kožu iznad predviđenog mjesta punkcije. Najčešće mjesto punkcije je područje preponskih vena i arterija gdje možete osjetiti pulsacije. U tom slučaju potrebno je kompletno depilirati obje prepone i područje oko spolovila, od pupka do sredine natkoljenica. U iznimnim situacijama punktiraju se vene u području vrata ili ispod ključne kosti, ali o tome ćete na vrijeme biti obaviješteni.

Također, za elektrofiziološko ispitivanje srca, potrebno je depilirati i prsište kod muškaraca. Kožu možete sami depilirati kod kuće, a ako niste u mogućnosti, zamolite medicinsku sestru za pomoć.

Na dan zahvata morate biti natašte! Dan ranije možete normalno večerati te do ponoci piti tekućinu. Nakon toga morate biti natašte. Ukoliko uzimate kroničnu terapiju, samo prema uputi liječnika ujutro ćete popiti potrebne lijekove. U jutro prije zahvata medicinska sestra će vam postaviti venski put (tanka plastična cjevčica za primjenu lijekova i infuzija preko vene).

Elektrofiziološko ispitivanje srca izvodi se u Laboratoriju za elektrofiziologiju srca. Prije no što će Vas medicinska sestra otpratiti do laboratorija, morate skinuti sav nakit koji nosite, te zubne proteze ukoliko ih imate. Također, potrebno je skinuti i lak s noktiju. Ukoliko nosite slušni aparat, nemojte ga skidati, kako bi se mogli normalno sporazumijevati s osobljem u laboratoriju.

U operacijskoj sali će Vas se smjestiti na operacijski stol, te će Vam se na kožu spojiti elektrode koje će služiti praćenju srčanog rada za vrijeme zahvata. Nakon što će Vam osoblje dezinficirati punkcijsko polje, pokriti će Vas se sa zelenim sterilnim kompresama. Od tog trenutka za Vas je također vrlo važno da mirujete i da slijedite upute medicinskog osoblja. Također je važno da na vrijeme obavijestite medicinsko osoblje o eventualnim tegobama, kao što su bol, mučnina, nagon na povraćanje, nadražaj na kašalj i sl.

Liječnik će anestezirati područje lijeve i desne prepone, tako da za vrijeme zahvata nećete osjećati bol ali ćete osjećati dodir. U rijetkim slučajevima zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Nakon primjene anestezije liječnik u istom području punktira velike krvne žile i postavlja uvodnice – tanke plastične cjevčice putem kojih se uvode kateterske elektrode. Preko uvodnica, putem krvnih žila pažljivo se uvode kateterske elektrode, a budući da krvne žile nisu osjetljive na bol, nije potrebna dodatna anestezija.

Općenito pacijenti kao najbolniji dio zahvata opisuju injekciju anestezije i početnu punkciju. Ostatak zahvata gotovo je bezbolan.

Cijeli zahvat izvodi se pod kontrolom rendgena. Kada se elektrode namjeste na željeno mjesto u srcu preko njih se snimaju signali (potencijali) iz različitih mjesta u srca i bilježe u memoriju računala koje je povezano s istim elektrodama. Za vrijeme pozicioniranja elektrodi u srcu možete osjetiti nepravilan srčani rad, što je normalna i bezopasna pojava. Također, moguće je i za vrijeme postavljanja elektrodi i snimanja da započne Vaša aritmija zbog koje ste zaprimljeni na ovu pretragu. Svaka aritmija izazvana u ovako kontroliranim i sigurnim laboratorijskim uvjetima uspješno se može prekinuti, bilo pomoću računala, bilo primjenom lijekova putem vene.

Elektrofiziološko ispitivanje može trajati 30-60 minuta.

Za vrijeme ispitivanja možete osjetiti ubrzani i nepravilan srčani rad, vrlo sličan Vašoj aritmiji. Ukoliko za vrijeme ispitivanja procijenite da je osjećaj previše neugodan, pretraga se kratko može zaustaviti.

Ovisno o nalazu elektrofiziološkog ispitivanja, liječnik Vam kao izbor liječenja Vašeg nepravilnog srčanog rada može predložiti radiofrekventnu katetersku ablaciju.

rf ablacija aritmije kbcsmRadiofrekventna ablacija srca.

Putem uvodnica preko kojih su uvođene elektrode za elektrofiziološko ispitivanje uvodi se posebna kateterska elektroda koja ima mogućnost kontroliranog otpuštanja topline na vrhu same elektrode. Takva elektroda naziva se ablacijski kateter, a otpuštanje topline preko njega naziva se primjena radiofrekvente energije. Nakon izazivanja aritmije, liječnik pomoću ablacijskog katetera pokušava naći izvorište aritmije, te na njega primijeniti energiju kako bi ga onesposobio.

U većini slučajeva radiofrekventna ablacija, odnosno primjena energije je potpuno bezbolna. U manjem broju slučajeva pacijenti opisuju nelagodu u prsištu (pritisak, „kao uteg na prsima“), sa širenjem u leđa i/ili ruku. Ako pacijent procjeni primjenu energije previše neugodnom ili čak bolnom, energija se može prekinuti, te nakon toga bol odmah prestaje. U tom slučaju primjenjuju se jaki lijekovi protiv bolova ili se pacijent može uvesti u opću anesteziju, te je ablacija nakon toga bezbolna.

Radiofrekventna ablacija može trajati 1-4 sata ovisno o kompleksnosti aritmije i njezinog ishodišta.

Nakon zahvata:

 • kateterske elektrode se odmah izvuku iz krvnih žila
 • ovisno o nalazu pretrage, dužini trajanja i tehnici izvođenja, uvodnice se najčešće izvlače odmah iz krvnih žila te se zaustavlja krvarenje pritiskom na ubodno mjesto
 • ukoliko su za vrijeme zahvata primjenjivane visoke doze lijekova protiv zgrušavanja, uvodnice se vade na odjelu nakon nekoliko sati kada ti isti lijekovi prestanu djelovati
 • nakon što se zaustavi krvarenje, na ubodna mjesta postavljaju se sterilni tupferi i prema potrebi vrećice s pijeskom koje dodatno vrše pritisak kako ne bi došlo krvarenja nakon zahvata i posljedične pojave hematoma
 • najčešće, ukoliko su punktirane samo vene potrebno je mirovati 6 sati u krevetu od vremena zaustavljanja krvarenja – pri tome ne smijete savijati punktirane prepone, a uzglavlje kreveta može se lagano povisiti
 • rjeđe, ako je punktirana preponska arterija, potrebno je mirovati 24 sata u krevetu
 • za vrijeme nužnog mirovanja u krevetu, obavljanje nužde i higijene, te hranjenje, biti će Vam omogućeni uz krevet i nadohvat ruke
 • nakon mirovanja u krevetu preporuča se lagano hodanje u krugu odjela

Nakon otpusta iz bolnice. Hospitalizacija pri elektrofiziološkim intervencijama traje normalno 2-3 dana.

 • sljedećih tjedana dana od hospitalizacije, preporuka je izbjegavati trčanje, hodanje stepenicama ili sličan napor, kako ne bi nastao hematom na ubodnom mjestu
 • osim toga pacijenti nemaju gotovo nikakvih ograničenja, vrijeme oporavka je brzo
 • potrebno je redovito uzimati neke lijekove kako je propisano

Redoviti odlazak na zakazane kontrolne preglede. Redovito odlazite na kontrolne preglede kako Vam je zakazano u otpusnom pismu (3-6 mjeseci) i vodite računa da se na vrijeme naručujete da bi izbjegli duga čekanja. Naručiti se možete u našoj kardiološkoj poliklinici osobno ili telefonom (01 37 87 951). Svakako ostavite kontakt broj telefona na kojem ste uvijek dostupni, te nas izvijestite ukoliko ste promijenili boravište. U slučaju nemogućnosti osoblja da Vas primi na pregled, biti ćete telefonom obaviješteni. Također ako niste u mogućnosti doći na pregled, molimo da na broj poliklinike obavijestite medicinske sestre kako bi drugi pacijenti mogli iskoristiti predviđeni termin.

Ukoliko općenito imate pitanja u vezi elektrofiziološkog ispitivanja srca i radiofrekventne kateterske ablacije srca, možete se uvijek obratiti Vašem liječniku ili medicinskoj sestri.