Upute pacijentu pri ugradnji trajnog srčanog elektrostimulatora

trajni elektrostimulator aritmije kbcsmPoštovani,

Zbog Vaših tegoba postavljena je indikacija za ugradnjom trajnog srčanog elektrostimulatora (pace maker) (ES).

Ovdje možete pročitati sve o trajnom srčanom elektrostimulatoru.

Prije operativnog zahvata.

Nakon primitka u bolnicu obaviti ćete niz pretraga: vađenje krvi za laboratorij, snimanje EKG-a, snimanje rendgena srca i pluća, UZV srca i slično.

Dan prije operativnog zahvata dobiti ćete informirane pristanke koje ste dužni pročitati i potpisati ukoliko pristajete na zahvat.

Ovdje možete preuzeti i ispuniti pristanke za ugradnju trajnog srčanog elektrostimulatora.

Večer prije zahvata preporuča se tuširanje antiseptičkim sredstvom koje možete dobiti na odjelu na kojem ćete boraviti.

Na dan zahvata morate biti natašte! Dan ranije možete normalno večerati te do ponoci piti tekućinu. Nakon toga morate biti natašte. Ukoliko uzimate kroničnu terapiju, samo prema uputi liječnika ujutro ćete popiti potrebne lijekove. U jutro prije zahvata medicinska sestra će vam postaviti venski put (tanka plastična cjevčica za primjenu lijekova i infuzija preko vene), te depilirati kožu ispod lijeve ili desne ključne kosti. Ukoliko dolazite od kuće, kožu možete sami depilirati ako Vam je ugodnije, ali pri tome morate paziti da kožu ne oštetite. Svakako se savjetujte s medicinskom sestrom ako niste sigurni.

Na dan zahvata putem vene ćete dobiti antibiotik prije procedure, a prema potrebi i nekoliko sati nakon zahvata. Antibiotik se primjenjuje u svrhu prevencije moguće infekcije povezane s operativnim zahvatom. Svakako upozorite medicinsko osoblje ako ste alergični na neke lijekove.

Prije no što će Vas medicinska sestra otpratiti do operacijske sale ili laboratorija, morate skinuti sav nakit koji nosite, te zubne proteze ukoliko ih imate. Također, potrebno je skinuti i lak s noktiju. Ukoliko nosite slušni aparat, nemojte ga skidati, kako bi se mogli normalno sporazumijevati s osobljem u sali.

U operacijskoj sali će Vas se smjestiti na operacijski stol, te će Vam se na kožu spojiti elektrode koje će služiti praćenju srčanog rada za vrijeme zahvata. Nakon što će Vam liječnik očistiti operativno polje, pokriti će Vas se sa zelenim sterilnim kompresama. Od tog trenutka za Vas je vrlo važno da mirujete i da slijedite upute medicinskog osoblja. Također je važno da na vrijeme obavijestite medicinsko osoblje o eventualnim tegobama, kao što su bol, mučnina, nagon na povraćanje, nadražaj na kašalj i sl.

Liječnik će anestezirati područje ispod lijeve ili desne ključne kosti, tako da za vrijeme zahvata nećete osjećati bol ali ćete osjećati dodir. U rijetkim slučajevima zahvat se izvodi u općoj anesteziji. Na istom mjestu napravi se mali rez. Putem vene pažljivo se postave elektrode, a budući da krvne žile nisu osjetljive na bol, nije potrebna dodatna anestezija. Cijeli zahvat izvodi se pod kontrolom rendgena. Kada se elektroda namjesti na željeno mjesto u srcu i ispita se njezina funkcija, spaja se sa ES koji se implantira pod kožu u mali džep ispod ključne kosti i zatvara sa nekoliko šavova. Za vrijeme pozicioniranja elektrodi u srcu možete osjetiti nepravilan srčani rad, što je normalna i bezopasna pojava.

Zahvat može trajati 1-2 sata.

Dva sata nakon operativnog zahvata:

 • smijete se dići iz kreveta i prošetati
 • smijete hodati samo u krugu odjela
 • smijete jesti i piti
 • smijete normalno obavljati nuždu
 • smijete normalno obavljati osobnu higijenu, pri tome pazeći da ne navlažite ranu (zatražite pomoć medicinske sestre ili posjeta)
 • u cijelosti se možete tuširati nakon vađenja šavova (8. dan) pod uvjetom da je rana uredna
 • na mjestu implantacije možete osjetiti bol, a zašto možete dobiti propisani analgetik (obavijestite liječnika ili medicinsku sestru)
 • obavijestite medicinsku sestru ukoliko primijetite učestali nadražajni kašalj

Tijekom prvih mjesec dana od implantacije:

 • izbjegavajte brze ili široke pokrete ramenom gdje je implantiran ES
 • izbjegavajte dizanje ruke više od razine ramena
 • izbjegavajte rukovanje istom rukom
 • izbjegavajte podizanje i micanje teških predmeta, teški fizički rad
 • izbjegavajte korištenje uređaja koji proizvode jake vibracije (npr. bušilica)
 • izbjegavajte spavanje na boku na kojem je implantiran ES
 • održavajte ranu suhom i čistom
 • nakon što je rez suh, kožu tretirajte ph neutralnim kremama
 • izbjegavajte nošenje uske odjeće koja bi mogla nadražiti kožu iznad ES

Važno je javiti se liječniku ukoliko:

 • primijetite crvenilo i otjecanje rane
 • iz reza se izlučuje tekućina
 • osjetite simptome kao što su vrućica, ošamućenost, bolovi u prsima, dulji umor ili slabost

Redovito i točno uzimajte lijekove kako je propisano.

Simptomi i znakovi ispada funkcije trajnog srčanog elektrostimulatora. Također se obratite liječniku primijetite li jedan od sljedećih simptoma:

 • nepravilan puls
 • vrtoglavica, omaglica, gubitak svijesti
 • gubitak daha, osjećaj gušenja, brzo umaranje pri najmanjim aktivnostima
 • učestalo štucanje

Redoviti odlazak na zakazane kontrolne preglede. Redovito odlazite na kontrolne preglede kako Vam je zakazano u otpusnom pismu (svakih 6-12 mj.) i vodite računa da se na vrijeme naručujete da bi izbjegli duga čekanja. Naručiti se možete u našoj kardiološkoj poliklinici osobno ili telefonom (01 37 87 951). Svakako ostavite kontakt broj telefona na kojem ste uvijek dostupni, te nas izvijestite ukoliko ste promijenili boravište. U slučaju nemogućnosti osoblja da Vas primi na pregled, biti ćete telefonom obaviješteni. Također ako niste u mogućnosti doći na pregled, molimo da na broj poliklinike obavijestite medicinske sestre kako bi drugi pacijenti mogli iskoristiti predviđeni termin.

Na kontrolnom pregledu prije svega snima se EKG, te se nakon toga pomoću programatora provjerava ispravnost i stanje ES, te prema tome određuje Vaša terapija. Programator je uređaj sličan prijenosnom računalu koji bežično komunicira sa ES. Pomoću njega moguće je podesiti i promijeniti parametre elektrostimulacije a da pri tome nije potreban operativni zahvat. Liječnik će također provjeriti i stanje baterije ES, tako da će i predvidjeti kada će je trebati zamijeniti.

Obavezno u svakom trenutku nosite sa sobom identifikacijsku iskaznicu trajnog elektrostimulatora.

Ova isprava sadrži najvažnije podatke o Vašem ES. U slučaju hitnosti ova isprava dati će vrijedne podatke medicinskom osoblju koji će Vam možda spasiti život. Obavezno je nosite sa sobom naročito na putovanja ili odlaske na liječničke preglede, najbolje u novčaniku s ostalim ispravama.

Osnovne informacije.

S ES srca možete voditi normalan život. Možete se nastaviti baviti uobičajenim dnevnim aktivnostima, kućanskim poslovima. Smijete se tuširati, kupati i plivati. Smijete upravljati vozilom, a korištenje sigurnosnog pojasa ne predstavlja problem. Preporuča se prvih mjeseci korištenje neke vrste jastučića iznad ES. Možete se baviti hobijima, sportom (ne kontaktnim) i normalno upražnjavati seksualnu aktivnost.

Električni aparati.

Noviji ES posjeduju zaštitu od utjecaja (interferencije) električnih aparata. Ipak ukoliko u blizini nekog aparata osjetite simptome ispada funkcije, odmaknite se od takvog aparata ili ga isključite iz struje i ES će nastaviti normalno raditi.

Možete bez straha koristiti sve aparate u kućanstvu, mikrovalnu pećnicu, TV, radio prijemnike, osobna računala, prijenosnike, video igre, daljinske upravljače, perilice, sušilice, usisavač i sl. Uređaje kao što su mobitel, fen za kosu, električni brijači aparat ili bušilica također smijete koristiti uz manji oprez – držati ih uvijek u suprotnoj ruci od ES i  na najmanje 15 cm udaljenosti kako bi opasnost sveli na minimum. Možete bez straha prelaziti kroz alarmne uređaje u trgovinama, bankama i zračnim lukama. U slučaju da se alarmni uređaj oglasi predočiti ćete identifikacijsku ispravu ES.

Izbjegavati morate sljedeće uređaje: električne aparate za zavarivanje, aparate s elektromagnetskim poljima i visokim naponom (transformatorske stanice), odašiljače velike jakosti, nošenje magnetiziranog nakita ili sličnog materijala, ručne detektore metala, korištenje vatrenog oružja i općenito rad s teškom vibracijskom opremom (motorna lančana pila).

Dužni ste kod liječničkog pregleda obavijestiti liječnika da ste nosioc ES, te se uz oprez može obaviti većina medicinskih pregleda kao što su  rendgen srca i pluća, mamografija, ultrazvuk, popravak i snimanje zuba. Potreban je oprez i konzultiranje s kardiologom  kod terapijskog zračenja, ultrazvučne i TENS terapije, kao i u slučaju potrebe za operativnim zahvatom elektrokauterom. Osobe s ES srca ne preporuča se pretraga magnetske rezonance (MR)!

Ukoliko ste naručeni za bilo kakav operativni zahvat, prethodno je potrebno savjetovati se sa svojim kardiologom. U nekim situacijama ES je potrebno prilagoditi za operativni zahvat.

Zamjena elektrostimulatora.

Nakon što ES počinje signalizirati da je potrebna zamjena on još nekoliko mjeseci može normalno raditi. Kada liječnik na kontrolnom pregledu ustanovi da je vrijeme za zamjenu, naručiti će Vas na bolničko liječenje. Elektrostimulator se odstranjuje manjim operativnim zahvatom. Elektrode ostaju u srcu, pod uvjetom da uredno funkcioniraju, i povezuju se sa novim elektrostimulatorom srca. Obično je potreban kraći boravak u bolnici.

Ukoliko općenito imate pitanja u vezi Vašeg srčanog elektrostimulatora možete se uvijek obratiti Vašem liječniku ili medicinskoj sestri.